Danie główne

Wege pierogi z fasolą

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 4

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- blender

- wałkowarka do makaronu

SKŁADNIKI:

ciasto:
500g mąki
250ml wrzątku
szczypta soli
łyżka oleju
farsz:
300g fasoli białej
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
2 łyżki majeranku
sól, pieprz świeżo mielony
4 liście laurowe
5szt ziela anielskiego
2 łyżki oliwy z oliwek
okrasa:
5 łyżek kaszy gryczanej
2 łyżki nasion słonecznika
szczypta papryki słodkiej
pieprz świeżo mielony
łyżeczka sosu sojowego
oliwa z oliwek

Przepis podstawowy

1.

Fasolę zalej wodą na noc (około 10 godzin). Po tym czasie wodę zlej a fasolę zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości fasoli ( około 50 - 60 minut) z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Posól pod koniec gotowania.

2.

Po ugotowaniu, odcedź fasolę i dodaj zioła.

3.

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju, pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

4.

Fasolę, cebulę oraz przyprawy i 2 łyżki oliwy z oliwek umieść w kielichu blendera.

5.

Blender umieść na ramieniu robota, uruchom robot ustawiając predkość pracy w pozycję 4 następnie 5, czas 30-45 sekund

6.

Przygotuj ciasto: do misy robota wsyp mąkę i sól, dodaj wrzącą wodę i olej. 

7.

W ramieniu robota zamontuj hak do ciata. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 1. Wyrabiaj ciasto przez 5-6 minut.

8.

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odczekaj około godziny.

9.

Ciasto rozwałkuj z pomocą wałkowarki (pozycja 2 lub 3)

10.

Z ciasta wycinaj koła, na środku każdego umieść nieco farszu. Złącz brzegi ciasta i umieść pierogi w osolonym wrątku. Gotuj 3 minuty od wypłynięcia.

11.

Przygotuj okrasę: Kaszę ugotuj, i umieść z pozostałymi składnikami okrasy na patelni. Upraż i polej oliwą z oliwek

Fasolę zalej wodą na noc (około 10 godzin). Wogę zlej, zalej fasolę świeżą wodą i gotu do miękkości fasoli ( około 50 - 60 minut) z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Posól pod koniec gotowania.

5.

Po ugotowaniu, odcedź fasolę i wyrzucamy zioła.

6.

Cebulę drobno posiekaj i smaż na oleju, pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

7.

Fasolę, cebulę oraz przyprawy i 2 łyżki oliwy z oliwek umieść w kielichu blendera.

8.

Blender umieść na ramieniu robota, uruchom robot ustawiając predkość pracy w pozycję 4 następnie 5, czas 30-45 sekund

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.