Przystawka
Focaccia wege
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Gotujący
- 1
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne.
2.
W misie robota umieść drożdże, dodaj 60ml ciepłej wody, cukier, 2 łyżki mąki.
3.
Uruchom robot. Ustaw temperaturę misy na 30 st.C. a prędkość pracy na minimum. Mieszaj 5 minut następnie odstaw na 15-20 minut.
4.
Do zaczynu dodaj przzesianą resztę mąki, sól, 1 łyżkę oliwy z oliwek, i resztę cieplej wody.
5.
Mieszadło uniwersalne zastąp hakiem do ciasta.
6.
Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne ( około 15 minut )
7.
Gotowe ciasto odłóż przykryte folią spożywczą w ciepłe miejsce na ok 1.5 h do wyrośnięcia. \
8.
Po tym czasie nagrzej piekarnik do temp 220 stopni.
9.
Ciasto rozwałkuj i przełóż na blaszkę wcześniej wysmarowaną oliwa z oliwek.
10.
Następnie posyp solą i wyłóż na nie ulubione warzywne dodatki.
11.
Odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
12.
Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez 15-20 minut na złoty kolor.
Przed podaniem skrapiam oliwa.