Przystawka

Focaccia wege

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Gotujący
  • 1

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

10g świeżych drożdży
150ml cieplej wody
250g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek
sól
pół łyżeczki cukru
ulubione warzywne dodatki:
papryka,
kukurydza,
biała fasola,
szczypior,
cebula,
oliwki,
świeża bazylia

Przepis podstawowy

1.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne.

2.

W misie robota umieść drożdże, dodaj 60ml ciepłej wody, cukier, 2 łyżki mąki.

3.

Uruchom robot. Ustaw temperaturę misy na 30 st.C. a prędkość pracy na minimum. Mieszaj 5 minut następnie odstaw na 15-20 minut. 

4.

Do zaczynu dodaj przzesianą resztę mąki, sól, 1 łyżkę oliwy z oliwek, i resztę cieplej wody.

5.

Mieszadło uniwersalne zastąp hakiem do ciasta.

6.

Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne ( około 15 minut )

7.

Gotowe ciasto odłóż przykryte folią spożywczą w ciepłe miejsce na ok 1.5 h do wyrośnięcia. \

8.

Po tym czasie nagrzej piekarnik do temp 220 stopni.

9.

Ciasto rozwałkuj i przełóż na blaszkę wcześniej wysmarowaną oliwa z oliwek.

10.

Następnie posyp solą i wyłóż na nie ulubione warzywne dodatki.

11.

Odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce. 

12.

Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez 15-20 minut na złoty kolor.
Przed podaniem skrapiam oliwa.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.