Przystawka
Domowy chleb razowy
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
- 10
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Zagotuj wodę i przestudź ją do temperatury pokojowej- za wysoka zabije zakwas.
2.
Do wody dodaj zakwas (przepis na wychodowanie własnego zakwasu znajdziemy w internecie) i mąkę.
3.
W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 1. Mieszaj 15-20 minut.
4.
Następne dodaj wg uznania ziarna słonecznika, pestki dyni, czarnuszkę, siemię lniane, żurawinę, kminek, miód i koniecznie sól - 2 łyżeczki.
5.
Wlej ciasto do 2 mniejszych wysmarowanych foremek lub jednej większej. Ciasto powinno wyrastać w cieple przez ok. 5 godzin.
6.
Chleb wypiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. przez 75-90 minut.