Przystawka

Domowy chleb razowy

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

1kg mąki żytniej razowej 2000
1kg wody,
szczypta soli
ziarna słonecznika,
pestki dyni,
czarnuszka,
siemię lniane,
żurawina,
kminek,
miód

Przepis podstawowy

1.

Zagotuj wodę i przestudź ją do temperatury pokojowej- za wysoka zabije zakwas.

2.

Do wody dodaj zakwas (przepis na wychodowanie własnego zakwasu znajdziemy w internecie) i mąkę.

3.

W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 1. Mieszaj 15-20 minut.

4.

Następne dodaj wg uznania ziarna słonecznika, pestki dyni, czarnuszkę, siemię lniane, żurawinę, kminek, miód i koniecznie sól - 2 łyżeczki.

5.

Wlej ciasto do 2 mniejszych wysmarowanych foremek lub jednej większej. Ciasto powinno wyrastać w cieple przez ok. 5 godzin.

6.

Chleb wypiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. przez 75-90 minut.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.