Przystawka

domowy chleb za zakwasie

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

zaczyn:
3 g świeżych drożdży
65 g mąki pszennej typ 550
65 g wody w temp ok 40 st.C
Ciasto właściwe:
zaczyn
130 g mąki żytniej typ 2000
460 g mąki pszennej typ 550
300 g kefiru
120 g wody o temp. 30 st.C
15 g soli

Przepis podstawowy

1.

Wieczorem poprzedzającym pieczenie chleba nastaw zaczyn. Zaczyn musi stać 10h. Połąc ze sobą wszystkie składniki, przelej do słoika, przykryj ściereczką i odstaw.

2.

Kolejnego dnia, przygotuj chleb.

3.

W misie robota umieść wszystkie składniki ciasta właściwego.

4.

W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Wwyrabiaj ciato 15 minut pamiętając by nie przekraczać prędkości 1.

5.

Po wskazanym czasie umieść ciasto w pojemniku i składaj je co 30min przez 3 h.

6.

Następnie włóż do koszyka i pozostaw do wyrośnięcia na noc w lodówce.

7.

Chleb piecz w nagrzanym naczyniu i piekarniku do 240st.C pod przykrycem przez ok 25 min, następnie bez przykrywki kolejne 20 min.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.