Deser

Babka cytrynowa z lukrem

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 1

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

Ciasto:
300g cukru pudru
300g masła
8 jaj
skórka starta z 2 dużych cytryn (wcześniej wyparzonych) i sok - łącznie ok. 100g
400g mąki pszennej
200g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
2.5 łyżki wody
115g cukru pudru
Pistacje i liofilizowane maliny do dekoracji

Przepis podstawowy

1.

W misie robota zamontuj mieszadło elastyczne.

2.

W misie robota umieść masło oraz cukier. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 3 następnie 4.
Ucieraj na puch około 4 minuty

3.

Do masy dodawaj po 1 jajku, nadal ubijając dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia,

4.

Zmniejsz obroty robota do pozycji 1, dodaj skórkę i sok z cytryny, połącz.

5.

Cisto przełóż do formy, piecz 30min w piekarniku nagrzanym do 175 st.C. (góra - dół), następnie zmniejszyć temperaturę do 160stopni, piecz jeszcze godzinę lub do suchego patyczka

6.

Po upieczeniu, pozostaw w uchylonym piekarniku na 15-20min

7.

Babę wyjmij na kratkę, pozostaw do całkowitego wystudzenia. Polej lukrem, udekoruj malinami i pistacjami

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.